logotype
 

Böckerna för dig som är hundtokig!

Om du älskar hundar, precis som Alva, då är detta böckerna för dig! Nu har tredje delen om hundtokiga Alva kommit!

Alvas värsta dag

Snart är det valputställning och Alva tränar med Rufus för fullt. Och nu när skolan har börjat får hon äntligen träffa Filip igen. Alva är nästan säker på att han är kär i henne också. Fast det är något som inte stämmer. Har han och Flisan blivit ihop? 

Men det hemskaste av allt händer när Alva rastar Cesar i skogen. Och det värsta är att det är hennes fel. 

Boken är en fristående fortsättning i serien om hundtokiga Alva.

Alvas valpsommar

Sommarlovet börjar helt perfekt. Nu är det rallylydnad som gäller för Alva och hennes kompisar. Dessutom har hon blivit fodervärd till Rufus, världens finaste valp.

Men snart hopar sig problemen. Även den sötaste valp kan vara riktigt jobbig. Och hemma hos Maja är det kris. Måste hon göra sig av med Vito när han hugger efter hennes mammas nya kille?

För att slippa eländet ger sig tjejerna ut och tältar i skogen med sina hundar. Men vad är det som krafsar på tältet mitt i natten? Kan det vara vargen som det stod om i tidningen? För varulvar finns väl ändå inte på riktigt?

Alvas valpsommar är en fristående fortsättning på Alvas önskehund.

Alvas önskehund

Alvas högsta önskan är en egen hund. När hennes granne bryter benet får hon plötsligt ta hand om terriern Cesar. Hon lär också känna Maja, Flisan och Tara som tränar agility, och snart är hon en i gänget.

Men glädjen grumlas av oron att hon kanske måste flytta om hennes mamma blir arbetslös. Och inte blir det bättre av att hon ser Filip, som hon nästan trodde var kär i henne, tillsammans med en annan tjej. Fast mest funderar Alva över hur det ska bli när hon till slut måste lämna tillbaka Cesar igen. Då har hon varken någon hund eller några kompisar längre.

Så en dag blir Cesar pappa till en kull valpar och Alva får ett erbjudande som hon aldrig hade kunnat drömma om!
 

Recensioner

Jag älskar böckerna! Känner igen mig i så mycket.
Klara Zimmergren, skådespelare och författare

Alvas värsta dag
En bok som handlar om Alva, en tjej vars liv hållet på att bli väldigt komplicerat. Ormbiten hund, killar och kompisar ställer till det för Alva i denna uppföljare till: Alvas önskehund och Alvas valpsommar. Böcker jag läste så fort de kom ut. Denna tredje boken om Alva är en riktig sidvändare speciellt i kapitel 7 och 8. Det skulle kunna ha hänt på riktigt. Riktig Alva, riktig Rufus, en riktigt bra historia. Jag har varit med om liknande själv (utställningar och sjuka hundar) och känner igen mig. 15 hyfsat lättlästa kapitel, lättlästa på ett bra sätt. Susanne skriver på ett bra sätt passande för oss elvaåriga hundägare. En bok som passar hundälskare som jag. Som hundägare är det här väldigt realistiskt! Roligt att det nu finns bra och spännande hundböcker. Efter första boken fanns bara ett fel... Det fanns ingen del två. Alla böckerna håller samma bra kvalitet. Skulle gärna läsa en del fyra!
Sofia Ramström, 11 år 

När författaren berättar om hundar och träning vet hon vad hon pratar om. Därför blir boken levande, det känns som om man är med när det värsta som kan hända händer. Man sitter där med bultande hjärta och biter på naglarna i väntan på veterinärens besked, ska hunden klara sig? /---/ Jag älskade verkligen Alvas värsta dag och ser fram emot nästa bok i serien. /---/ Den får fem stjärnor av fem möjliga.
Författare Kim M. Kimselius
Läs hela recensionen här 

Jag har precis läst ut Alvas värsta dag med förtjusning och kan konstatera att du åter igen lyckats hitta balansen mellan hopp och förtvivlan i en ung människas liv. Alla dessa missförstånd och förhoppningar som förstoras och förminskas allteftersom insikterna och erfarenheterna får ta plats.
Ronny Largenfalk, biblioteksassistent och bokhandlare

Alvas värsta dag är en välskriven kapitelbok med mycket vänskap, förälskelse, spänning och livet som hundägare./---/ Alva har en terrier, som hon älskar mest av allt, och som hon tränar inför en valputställning. Hon passar också en annan hund, och den värsta dagen är när denna hund blir ormbiten och Alva känner det som att hon bär skulden eftersom hon brustit i uppmärksamhet. /---/ Ormepisoden är noggrant beskriven och faktagranskad av veterinär, och det är uppenbart att författaren också har ordentlig kunskap om hundutställningar.
– Helene Ehriander, BTJ-häfte 14, 2016 

Alvas valpsommar
En underbar bok! Jag lärde känna Alva i förra boken, Alvas önskehund. Sedan dess har jag längtat efter uppföljaren och jag blir inte besviken. /---/ Det här är just en sådan här bok man vill läsa när ens högsta önskan är att få en egen hund. En charmig bok jag varmt rekommenderar dig att läsa för dina barn och barnbarn och för dig själv. Läs den!
Boken får fem stjärnor av fem
Författare Kim M. Kimselius
Läs hela recensionen här 

"Alla som gillar mysiga böcker med kärlek och lite spänning kommer att älska boken!" säger tioåriga Signe om Alvas valpsommar.
Anna Baburin, AiredaleTerriern, nr 4 2015

Med ett enkelt, men uttrycksfullt och välformulerat språk görs Alvas valpsommar lättillgänglig för de flesta läsare i mellanstadieåldern. Med eller utan hundintresse är det lätt att tycka om Alva och att bli intresserad av vad som händer henne och vad hon funderar på. Hon är en vanlig, trevlig tjej som förhoppningsvis återkommer i fler böcker.
Inger Lindberg, BTJ-häfte 6:2015

Alvas önskehund
Alvas önskehund
av Susanne Pelger är en bok jag sträckläste. Jag älskade verkligen boken. Språket är rakt och enkelt, och tilltalar mig mycket. Med små medel får författaren mig att förstå exakt hur Alva känner sig, hur mycket hon längtar efter en egen hund /---/ Det här är en bok jag vill att alla mina barnbarn ska läsa, en bok jag kommer att berätta om och dela med mig av, för Alvas önskehund har verkligen tagit sig in i mitt hjärta för att stanna där.
Författare Kim M. Kimselius
Läs hela recensionen här

Varmt och inkännande skildras tolvåriga Alvas vardagstillvaro med både oro, sorg och glädje. Med ett enkelt, tydligt och lättförståeligt språk, både till struktur och ordval, gör författaren vardagliga händelser levande och intressanta. /---/ Vare sig man är hundintresserad eller inte ger boken en trevlig och fin läsupplevelse om Alva och hennes liv ...
Inger Lindberg, BTJ

Jag tycker boken är bra och lättläst. Handlingen var bra, mycket hund. Mannen med taxen var en spännande karaktär. Det är ju alltid så med hund, man träffar ofta sådana lite tjuriga hundägare. Kul med lite ung kärlek och vänskap, det är sånt som ofta lockar läsaren! 
Alva och Ebba Eggers, AiredaleTerriern

Dottern (8 år) och jag har läst Alvas önskehund av Susanne Pelger, med stort nöje. Den har allt en hundtokig 8-åring kan önska sig. Känslorna kring att önska sig en egen hund kändes äkta och det var mycket prat och tankar om hundar (!). Båda tyckte vi att berättelsen påminde lite om Alva-böckerna av Pernilla Gesén och Finnes:Agnes, önskas:hund av Thomas Halling. Alla som gillar de böckerna kommer att gilla Pelgers böcker också. /---/ nöjda med läsupplevelsen och ser gärna att författaren ger ut fler böcker för hundtokiga!
Feelgoodbibliotekarien 

Alvas önskehund kan många barn känna igen sig. Både de som längtar efter en hund och de som har hund. Jag minns själv hur det var att längta efter hund och det har författaren fångat fint. 
Det är också roligt att författaren skriver om agility. Det kan ju inspirera de barn som inte prövat det, att göra det med sina hundar. Jag tror det är en sak som barnen kommer älska att läsa om. Det skulle jag ha gjort.
Boktokig 

Jag läste den här boken som högläsningsbok tillsammans med min dotter som är 6 år snart. Den innehåller inga illustrationer vilket kanske gör den mer lämpad för lite större barn. /---/ Min dotter, och jag också för den delen, uppskattade dock bokens handling mycket och det var mycket hund! Det här är lite kontrast till alla hästböcker jag läser tillsammans med sonen! /---/ det dröjer nog inte länge innan vi ger oss på nästa bok i serien!
Theresans bokblogg 


Varför finns det inga hundböcker?

Eller, ja, hundböcker finns det förstås många. Men nu menar jag inte faktaböcker om hundraser eller hur man uppfostrar en hund eller så. Nej, jag tänker på berättelser för barn och ungdomar som gillar hundar. Ungefär som hästböcker, som det ju finns massor av. På biblioteket finns det till och med en egen hylla för bara hästböcker. Men, finns det någon hundbokshylla? Nix. Jag har letat och letat. Så varför lyser då hundböckerna med sin frånvaro? Helt obegripligt. Det måste ju finnas minst lika många hundtokiga ungdomar som det finns hästtokiga. Därför tyckte jag att något borde göras åt saken. Sagt och gjort, jag skrev en bok – om hundtokiga, för hundtokiga. Och eftersom så många gillade boken skrev jag snart en till. Och så ännu en. Hoppas att du också gillar böckerna om hundtokiga Alva! 

Alvas önskehund blir till

Det var i slutet av november för några år sedan. Frosten hade precis lagt sig. Vi bodde i skärgården då och vi hade som vanligt tagit båten in till hamnen på morgonen. Pojkarna skulle åka till skolan och min man skulle till jobbet. Jag hade tänkt gå en hundrunda i skogen innan jag satte mig vid datorn för att skriva. Men det blev varken någon skogsrunda eller något skrivande den dagen. I stället blev det ambulansfärd till sjukhuset. Jag hade halkat på den isiga vägen och plötsligt låg jag på marken med ett brutet ben. Och precis som det blev början till en bokidé, så börjar boken med ett brutet ben!

Provläs första kapitlet här!
Alvas önskehund
Alvas valpsommar
Alvas värsta dag 

Beställ böcker


Omslag till Alvas värsta dag
Författare: Susanne Pelger
Förlag: Kalvö Förlag 
Utgiven: Maj 2016 
ISBN: 9789198276527 
Längd: 127 sidor
LIX: 20 

Omslag till Alvas valpsommarFörfattare: Susanne Pelger
Förlag: Kalvö Förlag 
Utgiven: December 2014 
ISBN: 9789163739187  
Längd: 121 sidor
LIX: 19

Omslag till Alvas önskehund
Författare: Susanne Pelger
Förlag: Kalvö Förlag 
Utgiven: Oktober 2013 
ISBN: 9789163739170 
Längd: 127 sidor
LIX: 20 

 

Ur lektörsutlåtande från Författarcentrum Öst:

Språket är rakt, varmt och berättelsen både spännande och känslofylld. Jag tror att många ungdomar skulle älska att läsa en sådan här bok.